top of page

Vidieť a nebyť videný


Vidieť a nebyť videný. To je geneticky zdedený inštinkt mnohých živočíšnych druhov. Špeciálne je to však súčasťou výbavy na prežitie práve nás cicavcov.


Nie je to žiadna novinka. Po našich predkoch sme zdedili nie len schopnosť chodiť, používať nástroje a komunikovať rečou, ale do vienka sme dostali množstvo iných „balíčkov“ na prežitie. A či už sú alebo nie sú v dnešnej dobe potrebné, tvoria prirodzenú súčasť nás ľudí. Tak ako sa bojíme v tme alebo výšok, rovnako nám inštinkt velí vidieť a nebyť videný.


Nech to znie akokoľvek neuveriteľne alebo prehnane, je to tak. Len sa na tým zamyslite. Ako by ste sa rozhodli vy?


Troška to preženiem. Máte lístky na skvelé divadelné vystúpenie. Kde by ste radšej chceli sedieť? Niekde medzi publikom na drevenej kuchynskej stoličke alebo v pohodlnom kresle, ale rovno na pódiu, kde všetci môžu vidieť na vás, ale vy kvôli svetlám reflektorov vidíte len na hercov?


Alebo, ste dostali chuť na čínu a môžete si vybrať miesto, kde si ju vychutnáte. Bude to miesto pri veľkom okne, ktoré sleduje rušnú ulicu plnú ľudí a vy budete sedieť chrbtom k nej alebo zvolíte miesto s dobrým výhľadom na ulicu za oknom a chrbtom otočeným k stene?


Som si istá, že rovnako ako ja, aj vy by ste uprednostnili síce nepohodlnú drevenú stoličku pred pohodlným kreslom, ale za to s pekným výhľadom na scénu v divadle. A so spokojným výrazom si užívali predstavenie v anonymnej atmosfére prítmia publika.


A rovnako tiež by ste si jedlo vychutnávali na mieste s výhľadom na rušnú ulicu, viac ako na stoličke, kde ste vy ako na rane.


Nie je to paranoja. Je to prirodzená vlastnosť človeka. Preto skutočne nie je žiaden dôvod nerešpektovať tento inštinkt aj u nás doma alebo na pracovisku.


Myslite na to, keď budete pracovať s dispozíciou nábytku a zariadenia. Neznamená to, že váš pracovný stôl musí byť nutne orientovaný tak, aby ste videli zvyšok miestnosti. Ale tak, že ak to potrebujete, stačí malé pootočenie hlavou a máte skvelý prehľad o tom, čo sa okolo vás deje.


Zvážte, kde bude vaše sedenie v rámci obývacej izby. Na psychickej pohode vám určite nepridá ak budete sedieť chrbtom ku kuchynskej časti (ak ide o koncept spojenej obývačky a kuchyne) a márne sa budete snažiť vychutnať si váš obľúbený film, kým za vaším chrbtom bude s hrncom v ruke pobehovať váš partner. A nebodaj, ak sa bude snažiť s vami komunikovať. Nie je to nič príjemné pre obe strany.


Nemusíte sa schovávať. O to tu nejde. Stačí len rešpektovať a myslieť na naše prirodzené potreby. Pri plánovaní dispozície sa opýtajte samej seba: „Budem sa z tohto miesta cítiť bezpečne a zároveň mať prehlaď o mojom okolí?“


Skúste to. Skúste sa na svoje bývanie alebo pracovné prostredie pozrieť pohľadom „Vidieť a nebyť videný“. Odmenou bude pocit bezpečia, pohody a relaxu. Vytvorte si prostredie, ktoré stimuluje vašu schopnosť sústrediť sa a ktoré vám umožňuje podať väčší výkon s väčšou radosťou a spokojnosťou.



Pamätajte, že tak ako vy dokážete transformovať a pôsobiť na prostredie, kde trávite množstvo času, ono rovnako ak nie ešte viac vplýva na vás. Ako sa to deje som spomínala v článku Indoor generácia a zrkadlové neuróny.



Ostaňte na vlnách tvorivosti.

bottom of page