top of page

Black & White - slávna kombinácia čiernej a bielej



Najviac kontrastná kombinácia farieb, obľúbená od minulého storočia vďaka módnej ikone Coco Channel. Tá videla v nej tú najkrajšiu možnosť, ako skombinovať farby. Odvtedy sa preferovaná B&W presadila nielen v módnom priemysle, ale i v interiérovom dizajne, architektúre a umení vôbec. Táto známa dvojica farieb je príťažlivá a štýlová dodnes. V jej jednoduchej kráse sa skrýva vysoká dávka elegancie a minimalizmu. Priznajme si, nemožno ňou takmer nič pokaziť. 

Ako kombinovať?


Biela farba symbolizuje čistotu, poriadok ale i chlad. Najmä však vzdušnosť

a teda zväčšuje a nafukuje priestor. Spomedzi farieb má najvyššiu svetelnú odrazivosť a patrí spolu s čiernou a šedou medzi achrómy tzv. nefarby. Hodí sa do kombinácie so všetkými farbami spektra a jej miešaním s nimi vznikajú pastelové odtiene.


Čierna farba oproti tomu nemá takmer žiadnu svetelnú odrazivosť a priestor sa v jej prítomnosti zmenšuje a kontúry sa strácajú. Rovnako ako biela, je kombinovateľná so všetkými farbami a ich miešaním s ňou vznikajú sýte výrazné farby. Je elegantná, tajomná a rafinovaná.


Pri B&W kombinácii by mal byť pomer týchto farieb vyvážený, alebo by biela mala mať nadvládu, pretože priestor pekne presvetlí a zväčší. 

Výborne sa ich kombinácia vyníma ešte s jednou, tzv. hlavnou farbou, ktorá môže byť napríklad pri elegantnom dizajne zlatá, ďalej citrónová, zelená ale i fialová a iné. Z materiálov pasuje s prírodným drevom a kameňom. S kovom pôsobí táto kombinácia chladne a nehodí sa vždy do domáckeho prostredia. 



Ak už máte svoje bývanie zariadené, ale radi by ste sa predsa len nechali inšpirovať touto elegantnou kombináciou, môžete si ju priniesť domov vo forme bytových doplnkov - čiernobiele tapetové pásy, obrazy, predložky alebo dekoratívne predmety.

A aké vzory sú stále in? Šachovnica, káro, ornamenty, bodky, neodmysliteľné pásiky, zebra a kohútia stopa.


Verte mi, klasika B&W vás nikdy nesklame.


Do skorého čítania a ostaňte na vlnách tvorivosti :)



bottom of page