top of page

Makramé, naturálne prvky či farba starožitného cínu. Aj tak „znejú hity“ tohtoročnej Veľkej noci pre interiéry.



Farbou roka je jemný pastelový mix ružovej a oranžovej v podobe peach fuzz. V aktuálnom roku máme podľa interiérových trendov pustiť do priestoru čo najviac prirodzeného svetla. No a inšpiráciu hľadať v prírode, ale v podstate aj v nás samých a v určitých prvkoch personalizovať naše bývanie. Dá sa povedať, že ideálna kombinácia aj pre blížiacu sa Veľkú noc, ktorá je o sviežosti a prírode.  Aktuálne sviatky jari však vítajú v interiérovom dizajne aj kreativitu a remeselné zručnosti.



Vo veľkonočnom dekorovaní našich domovov má prím hrať kreativita. Hitom je napríklad také makramé. Toto remeselné umenie, ktorého základom je uzol, v priestore vynikne ako vysoko originálny kúsok.


Kde by ho v tomto prípade použila interiérová dizajnérka Daniela Mazúrová?


„Makramé je veľmi krásny a výrazný interiérový doplnok. Nie však pre každého a nie do každého interiéru. Aplikovala by som ho do boho/etno, južanských interiérov a vidieckych interiérov. Priestoru dodá útulnosť a príjemnú hrejivú atmosféru. Samozrejme, viem si ho predstaviť i ako veľkonočnú dekoráciu, ktorá môže zdobiť interiér len počas sviatočného času. Vtedy môžeme jeho celkový vzhľad plne prispôsobiť nášmu interiéru a téme Veľkej noci. Doplňme ho farbami, stužkami, vajíčkami a ostatnými symbolmi Veľkej noci a jari ako takej.“

Okrem viazania uzlov môžeme podľa trendov tejto Veľkej noci pokojne aj háčkovať či šiť. Ručne vytvorené dekorácie v súčasných interiéroch prepájajú moderné s tradíciou. No a rovnako vytvárajú priestor pre spomínané personalizované prvky v našich interiéroch.

Ušitá vlastná obliečka na dekoratívny vankúš, obháčkovaný obrus a podobné DIY predmety môžu príjemne oživiť priestor nielen počas Veľkej noci. Ako s nimi radí pracovať interiérová dizajnérka či už v tematickom sviatočnom alebo v bežnom priestore?

„S kreatívnym nápadom by mala prísť opäť i stratégia. To znamená, že pokiaľ máme chuť na vlastnú tvorivosť a výrobu dekorácií, mali by mať svoj účel alebo štýlovo a farebne ladiť so zariadením, dekoráciami a farbami, ktoré už doma máme. Myslime na to, aby sa nám len tak po dome 'nepovaľovali'. Týka sa to hlavne spoločných priestorov – vstup, chodba, kuchyňa či obývacia izba. Personalizovaným miestnostiam to naopak nevadí. Priamo to podnecuje náš zápal a vášeň pre to, čo robíme. Hovorím o domácich pracovniach, detských izbách, oddychových kútikoch. Svoje zručnosti a dary môžeme realizovať aj v exteriéri. Vyskúšajme to na našich chalupách a chatách.“


Práve tu hľadáme oddych, ktorý ponúka príroda. Z jej „menu“ si ale skvele vyberieme aj v prípade veľkonočných dizajnových trendov. V tomto roku to má byť totiž o návrate ku koreňom. Využiť máme kameň, drevo, sušené kvetiny a podobne. Priestoru by teda mala dominovať naturálnosť.


A čo v prípade, ak chceme, aby nám tieto naše dekorácie robili radosť dlhšie, ako len počas Veľkej noci a nestratili na nadčasovosti? Čo zvoliť, aké aranžmány napríklad podľa interiérovej dizajnérky?    


„Veľmi záleží na tom, o aký interiér sa jedná. Napríklad sušené kvety a kvety vôbec sú vhodné do každého interiéru a nemôžeme s nimi takmer nič pokaziť. Nemusia to byť však len sušené a rezané kvety, ale interiérové rastliny všeobecne. Ich celoročné pestovanie má na nás až liečivé dopady. A dokonca ich vieme pestovať i v interiéroch so severnou orientáciou. Ďalšou vhodnou alternatívou, ako vpustiť prírodu a rastliny do našich príbytkov sú vodné rastliny v akváriách. Sú však háklivejšie na pestovanie a vyžadujú si viac pozornosti a zručností, čo akvaristi iste veľmi dobre poznajú. Využitie ďalších prírodných prvkov ako drevo, kameň a podobne má byť starostlivo zvážené už pri predstave o štýle nášho zariadenia. Sú to totiž materiály, ktoré svojím charakterom a opracovaním markantne formujú výraz interiéru.“


Výrazne menia priestor aj farby. No a čo by bola Veľká noc bez farieb! Súčasný interiérový dizajn hovorí o takých farbách ako napríklad šalviová, ľadová modrá, čajová ruža, zahmlený orgován či starožitný cín. 


Aké farby by pri veľkonočnom dekorovaní volila interiérová dizajnérka? A ako by  ich zohľadniť voči interiéru ako celku? 

„Vyberiem napríklad taký odtieň starožitný cín. Považujem ho za úplne top farbu interiéru. Je to neutrálna farba. Veľmi dobre kombinovateľná s teplými i studenými farbami. Nevtieravo, elegantne a príjemne ukáže na veľkých plochách stien, sedačiek a podobne. Je skvelým pozadím, ak chceme aby vynikli farby doplnkov. Naopak, na doplnkoch ako úchytky, kľučky či dekoratívne lišty je veľmi pôsobivou farbou. Ďalšie menované z farebnej palety pri odtieni starožitný cín krásne vyniknú. Preto pokiaľ budeme mať ako podklad napr. vo forme obrusu túto pôsobivú farbu, tak ostatné odtiene na veľkonočnej výzdobe môžeme použiť i v celej palete už spomínaných farieb. Ak si ale vezmeme ako podklad stenu alebo obrus v odtieni šalviová, kombinovala by som ju už len s dvoma až tromi farbami. Pekne by s ňou ukázala napr. ľadová modrá a cínová, prípadne ešte v kombinácii s farbou zahmleného orgovánu."


text: Eva Vašková, Daniela Mazúrová 

      

bottom of page